Wat is een Orgenogram?

Wij werken allemaal in systemen. Die systemen noemen we organisaties. Een plek waar we werken aan het behalen van een doel waar de mensen in de organisatie en de omgeving een belang bij hebben. Zodoende heeft het een recht van bestaan. Die organisaties communiceren met klanten, relaties, leveranciers etc. Allerlei werkzaamheden worden verricht om dat gewenste doel te halen. Dat communiceren gaat op verschillende manieren. Als je aan een nieuwe job begint dan heb je daardoor al een bepaald beeld gekregen dat eerder door anderen is geschetst.

Plattegrond van de organisatie

Stel dat je van tevoren een plattegrond krijgt van die organisatie. Een soort blueprint dat iets zegt over het systeem. Jan Jacob Stam begint zijn boekje “Het Verbindende Veld” met de uitleg van een systemische quick reference card. Je ziet daarop in een oogopslag de belangrijkste dynamieken van je (toekomstige) bedrijf. In die card lees je meer over de onzichtbare winden die door het bedrijf waaien of hebben gewaaid, over waar medewerkers blij van werden of ziek.

Dit noemen we een orgenogram. Een eerlijk stukje geschiedenis van het systeem. Dus elementen die iets vertellen over de lichtkant en de schaduwkant van een organisatie. Dan kun je als medewerker beter verbinden en weet je waar het systeem waar je in gaat werken daadwerkelijk toe in staat is. Zowel positief als negatief. Als je non duaal denkt en werkt, zoals de 3DMens dan overstijg je de beide tegenpolen en kun je je lerend opstellen. Alles heeft immers betekenis.

Dus kijk deze week eens naar de quick reference card van het systeem waar jij werkt. Waar verbind jij je aan? Past dat wel of niet echt bij je?

Dit artikel is eerder verschenen op 12 februari 2012 op het 3DMens blog