Is dit een conflict?
Een afspraak komt niet opdagen. Daarna lukt het niet om contact te krijgen. Er is geen reden voor de afwezigheid gegeven. Daarna hoor je niets meer. Wat gebeurt er met je?
Is dit conflict? Er zijn twee partijen. Er zijn twee werelden, waarvan de ene niet weet wat de ander doet of denkt. Die twee werelden kruisen en botsen. Zodra de overeenkomst (de afspraak) eenzijdig niet wordt nageleefd is er relationeel – in elk geval vanuit één kant – conflict.
Conflicten zijn op welke manier dan ook onderdeel van ons leven. Waar mensen leven, werken en elkaar ontmoeten is conflict mogelijk.
Onze interactie betekent dat er een bewust en onbewust deel werkt. Wat we denken en doen en daarmee hoe en wat we filteren, censureren in onze communicatie bepaalt of en hoe conflict ontstaat.
Zichtbaar en onzichtbaar
Misinterpretatie? Ja… de basis voor conflict. Als ik het anders begrijp dan jij dan is het goed mogelijk dat dat effect heeft op de relatie. Vooringenomenheid? Vooroordeel? Verlangens? Belangen? Behoeften? Verwachtingen? Anders denken en doen…allemaal ingrediënten voor zichtbaar en onzichtbaar conflict.
Dagelijks hebben we te maken met allerlei gradaties in conflict. Tijdens de workshop die ik geef over dit onderwerp laat ik de deelnemers opschrijven op welke manier ze conflict hebben ervaren in de voorgaande dagen in vier verschillende categorieën verdeeld over de mate van rationeel en emotioneel ten opzichte van de mate van stress. Als je er dan vervolgens over praat, dan kunnen we al snel onderscheid maken in welke effecten ze hebben op het dagelijkse leven. Wat we als conflict ervaren is vooral persoonlijk en het gaat vooral om de manier waarop we daar in ons gedrag en gedachten mee omgaan.
De persoonlijke thema’s die hierbij meespelen zijn in elk geval van invloed op de strategie die je hanteert en de (onbewuste) besluiten die je neemt. Het conflict zelf is niet zozeer het probleem, maar wel jouw strategie van ermee omgaan.
In de workshop blijkt vaak dat ‘de kern’ boven wil komen. De 3DMens visie op vitaliteit, creativiteit en bewustzijn helpen daarbij. De aanpak die ik je leer geeft rust en overzicht en maakt je sterker in de toekomst. Het hoort bij jouw ontwikkeling en identiteit en geeft je energie voor nieuwe situaties. Het chinees teken voor conflict betekent ook kans. Als je dat ook zo gaat zien, dan helpt de introductie workshop je al op weg. Misschien dat je dan interesse hebt voor de korte opleiding Conflict Aardig zijn. Twee dagen een onderdompeling in een persoonlijke leerreis.
Het verschil waardoor het conflict kan ontstaan is reden voor verder contact, maar als je altijd hebt geleerd dat contact verder te negeren of zelfs verwaarlozen, dan zal het verschil niet worden verkleind. Het blijft in het onderbewustzijn en kan groeien tot ‘het bommetje’. Of zelfs een bom!
Allerlei onbewuste loyaliteiten geven besef van hoe zo’n bom gemaakt wordt en eventueel tot ontploffing komt.
Het opheffen van het verschil zowel met de ander als in jezelf is de crux. Het gaat dus in de kern om contact maken daarbij. Wat gebeurt er nu werkelijk als iets niet gaat zoals verwacht, tegenvalt, verkeerd valt of wordt opgevat etc. Als we daar bij stil staan, kun je door middel van zorgvuldige reflectie een eind komen. Het vraagt wel om moed om eerst naar de 1ste dimensie te gaan. Dus waar heb je zelf aandeel in dat het verschil er überhaupt is. Dat vinden we lastig. De route is helaas niet de kortste weg. Toch…, als de weg langer is en blijkt daarmee wel effectiever te zijn, wat kies je dan? Hoe kan de derde dimensie groeien zoals we die bij 3DMens graag zien? Daar maak je kennis mee in de introductie workshop Ben jij Conflict aardig?
Oh ja en hoe liep het af met de casus waarmee ik begon?
Daags na de misgelopen afspraak krijg ik contact en blijkt de telefoon van mijn afspraak na een val defect. Diegene kon op dat moment niet bellen of appen en dacht ‘die Norbert is druk zat en zal het wel niet erg vinden, ik neem na het weekend wel contact op en dan leg ik het uit’.